Bărbatul și calea eroului in societatea actuala

testosteron
Testosteronul – hormonul care te face barbat
24/11/2018
Despre potența, continență și conștiență
28/12/2018
testosteron
Testosteronul – hormonul care te face barbat
24/11/2018
Despre potența, continență și conștiență
28/12/2018

Calea eroului, a luptătorului plin de abnegație, este o necesitate pentru bărbații din societatea actuală.

Energia Eroului

Multă lume ar putea spune că existența și traiul în societatea actuală reprezintă activități ce țin de dobândirea și manifestarea unor atribute eroice, specifice pe calea eroului. Din unele puncte de vedere așa ar apărea dacă nu ne-am raporta la atributele arhetipale ale eroismului: dăruirea pentru un scop nobil, iubirea, loialitatea, disciplina, autocontrolul, abnegația, etc. Adevărul este că mulți oameni nu dispun în prezent de energia eroului, fiind practic incapabili să meargă pe calea eroului.

Le-a fost spus toată viața că agresivitatea și impetuozitatea armonioase sunt neavenite și ei ar trebui doar să lucreze la a fi “băieți buni”. Dar, dacă există ceva ce lumea are nevoie maxima astăzi, este tocmai intrarea în contact cu această energie a eroului, a luptătorului superior și înțelept, “mergător” pe calea eroului.  Este energia care îi determină pe oameni să îndrăznească mult și să lupte pentru o cauză demnă. Deci, ce putem face pentru a accesa această energie pozitivă a eroului spiritual?

Arhetipul eroului de-a lungul timpului

Fiecare mare civilizație este păstrătoarea unor mari mituri războinice. Vechiul Testament ne relatează despre poveștile unui popor războinic întru Dumnezeu. În vechea Mediterană, spartanii aveau probabil cea mai legendară tradiție războinică. De la naștere, societatea spartană și-a cultivat și și-a antrenat băieții să devină războinici, iar această pregătire riguroasă a creat oameni ca Leonidas și cei 300 de oameni ai spiritului nestăvilit. Japonia a avut războinicii lor samurai fără teamă, cu un comportament total în lupta și în viață ca și cum ar fi fost deja morți.

Astăzi, arhetipul eroului războinic ar trebui sa fie continuat de cei angajați în forțele armate dar și în cărțile și filmele moderne, prin William Wallace, în Braveheart și generalul Maximus din Gladiator, care întruchipează arhetipul eroului, al luptătorului.

Ce  a facut societatea de azi cu spiritul eroic?

Totuși, pentru a rămâne corecți, este necesar sa evidețiem faptul că, cultura modernă nu este confortabilă cu energia eroului. Apariția războiului mecanizat în prima jumătate a secolului al XX-lea a atenuat idealul romantic al curajului marțial. Prin revoluțiile sociale și culturale din anii ’60 și ’70, i-am învățat, în general, pe băieți și pe bărbați să evite confruntarea și conflictul și, în schimb, să-și cultive “partea feminină”, omul care va evita confruntarea și agresiunea, chiar și atunci când confruntarea și agresiunea sunt justificate. Aceasta a dus la o diminuare abrupta și tragica a energiei masculine în masa la nivel mondial. Aceasta a dus la reprimarea spiritului luptător pentru a ne conforma „Noii ordini”.

Societatea îi împinge pe oameni să fie dulci și sensibili, molateci în raport cu autoritatea, dar agresivi în raport cu mediul apropiat, deoarece se teme de ei ca ei să nu devină prea competitivi în mod armonios, prin verticalitate
și autenticitate, dar în același timp îi ține în ignoranță prin conflictele din mediul apropiat. Vorba unui înțelept :

„Un bărbat își câștigă drepturile înainte de a și le cere.”

ori, câștigul presupune competiție.

Dar percepția societății despre arhetipul eroului nu se bazează pe energia războinicului în manifestarea completă, sănătoasă, potentă ci pe umbra arhetipului. Problema nu este însăși energia eroului, ci energia eroului care nu este folosită în armonie cu celelalte arhetipuri masculine și condusă de empatie, contemplare și ordine. Lupta în sine nu este rea, întrebarea este pur și simplu: „Pentru ce luptă un om?”. Energia războinicului, a eroului este necesară nu numai în vremuri de război, ci și pe toate câmpurile de luptă ale vieții.

Concluzii

Aplicarea corectă a energiei războinicului oferă un om cu o sursă de energie de neegalat care îl va alimenta pentru a-și atinge obiectivele, pentru a lupta pentru cauze demne, pentru a atinge măreția și a lăsa o moștenire de durată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *