Bărbatul de azi – provocări şi oportunităţi
05/11/2018Testosteronul – hormonul care te face barbat
24/11/2018Virilitatea (masculinitatea) este un aspect care aparent nu se poate măsura, dar care evidențiază capacitatea de a fi bărbat. Telefonul mobil reprezinta la ora actuala o unealta fără de care cei mai multi considera ca nu și-ar putea realiza activitățile de zi cu zi. Asa pare la prima vedere, dar sa vedem cum impactează el bărbatul de azi și virilitatea sa.
Despre virilitate și tehnologie
Chiar dacă ”dă bine” să fii văzut cu un telefon mobil ”răcnet”, de ultimă generație – și crezi că asta te face mai bărbat, plin de virilitate și masculinitate în ochii femeilor – să știi că, de fapt, celularul îți afectează foarte tare și în mod direct bărbăția!
Cu siguranță trăim în era telefoanelor mobile. Comunicarea este foarte importantă pentru noi. Fiecare avem cel puțin un telefon mobil. De la copii la vârstnici, de la săraci la bogați, de la șomeri la CEO, atât cei bolnavi cât și cei sănătoși avem în imediata noastră apropiere un telefon mobil. Și asta, mai tot timpul, cel mai adesea, chiar și noaptea. Îl ținem pe masă, în geantă, între picioare – atunci când conducem, în buzunarul de la pantaloni – când mergem pe stradă. Ne dorim să ne fie cât mai la îndemână fiindcă vrem să răspundem imediat la apel, pentru că îl folosim ca și apărat foto, pe post de GPS, calculator pentru operații matematice, ceas deșteptător, agendă cu memento-uri, nemaivorbind de febră rețelelor de socializare și a internetului, în general. Sau, pur și simplu, pentru că ne-am obişnuit să ținem mai mereu ceva în mână.
Ne afectează asta cumva virilitatea si masculinitatea noastră? Sigur, în mod indiscutabil și fără putință de tăgadă!
Ce zic studiile?
Rata infertilității masculine – mai mare decât oricând până acum – a crescut odată cu creșterea utilizării telefoanelor mobile. În literatura științifică de profil, este larg și unanim acceptat faptul că radiația electromagnetică emisă de telefoanele mobile ne afectează sperma într-un mod negativ. Suntem – în mod constant, inevitabil și fără să știm sau să ne dăm consimțământul – expuși (în metrou, în tren, în locurile publice, în familie) la câmpuri electromagnetice de radiofrecvență (RF-EMF) emise de telefoanele mobile ale celor din jurul nostru.
În mod cert, cel mai bine studiat efect al radiațiilor telefonului mobil asupra bărbatului este cel legat de calitatea și motilitatea spermatozoizilor, deci capacitatea de a procrea și virilitatea și masculinitatea sa.
Studiile in vitro presupun, la modul general vorbind, plasarea probelor de spermă exact lângă un celular, examinarea efectelor radiației electromagnetice asupra spermatozoizilor și apoi compararea rezultatelor cu rezultatele obținute de la eșantioanele ce au fost plasate departe de telefonul mobil.
Studiul 1
Un grup de 8 ceretători din cadrul Academiei Medicale Militare din Turcia a constatat (la un lot de 27 de bărbați) scăderea chiar până la zero a motilității unor spermatozoizi după numai 5 minute de expunere la radiațiile de 900 MHz ale telefonului mobil. Evident ca, asa cum spermatozoizii își pierd motilitatea, în același fel purtătorul lor își pierde capacitatea de mișcare în domeniul bărbăției, al manifestării sale virile.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16971222
Studiul 2
Un studiu interdisciplinar realizat realizat în 2015 de către 5 cercetători egipteni care fac parte din 3 departamente diferite (Departamentul de Biochimie Medicală, Departamentul de Dermatologie și Andrologie, Departamentul de Andrologie și Sexologie) din cadrul Facultății de Medicină din Cairo, susțin rezultatele cercetătorilor turci (menționate sintetic mai sus) și – în plus – afirmă că radiația telefonului mobil afectează negativ ADN-ul din spermă, impactând starea de virilitate și masculinitate. Mai precis, ADN-ul din spermă este distrus prin fragmentare. De asemenea, ei au constatat că o genă ce devine mai activă mai ales când suntem supuși stresului, în mod surprinzător, a devenit mai activă și în probele expuse timp de o oră la radiațiile de 900 MHz ale telefonului mobil.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25918601
Studiul 3
Mergând mai departe, un studiu relativ recent (2011) publicat în Jurnalul Internațional de Andrologie, studiu realizat de către 5 oameni de știință ai Departamentul de Științe Biomedicale din cadrul Universității Tehnice din Pretoria, Africa de Sud, a constatat că o expunere de o oră la telefonul mobil (900 MHz, la o rată de absorbție specifică de 2,0 W / kg) a generat următoarele modificări la nivelul spermei:
- a micșorat la mai mult de jumătate suprafața capului spermatozoizilor
- a afectat acea porțiune din capul spermatozoizilor care este răspunzătoare de penetrarea ovulului, mai precis a redus cu o treime puterea spermatozoizilor de a se lega de ovul; adică, a redus cu 1/3 fertilitatea bărbaților și evident virilitatea și masculinitatea lor.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20236367
Studiul 4
Alți 5 cercetători ai Centrului de Cercetare a Reproducerii din Cleveland, Ohio, SUA, în urma unui studiu realizat în 2008 pe 361 de bărbați cu probleme de fertilitate a spermei, concluzionează următoarele: ”Utilizarea telefoanelor mobile scade calitatea materialului seminal la bărbați prin scăderea numărului de spermatozoizi, a motilității, a viabilității și a morfologiei normale. Scăderea parametrilor spermei a fost dependentă de durata expunerii zilnice la telefoanele mobile și a fost independentă de calitatea inițială a materialului seminal.”
Acest studiu arată că suntem afectați în esența noastră masculină, virilitatea noastră, nu numai atunci când ținem telefonul mobil aproape de zona genitală. Suntem afectați și în raport cu durata folosirii acestuia.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17482179
Concluzii
Există studii de înaltă calitate (unele au studiat peste 1400 de probe de spermă) care conluzionează clar că telefoanele mobile distrug încet, dar sigur capacitatea de reproducere a bărbatului din zilele noastre, masculinitatea și virilitatea sa. Desigur, nu susținem că acesta este singurul motiv. Noi vom expune rând pe rând acești factori nocivi. Deocamdată, ține-l la distanță!
2 Comments
Bine documentat !
Frumos articol !